Mura Muri Muda

By logistikekspert, 3 July, 2011
Forums

Ja, jeg tænkte også, at jeg havde hørt forkert, da jeg hørte Muda blandt Mura og Muri.

De fleste kender Muda, som er det japanske udtryk for spild: Muda figurerer ofte i artikler om Lean og de syv spildkilder.

Mura og Muri er ifølge Jim Womack endnu vigtigere end Muda, da de ofte er årsagen til Muda.

Mura betyder variationer eller forstyrelser i forretningsprocesserne. I min branche kan det oversættes til variation i efterspørgslen efter byggematerialer.

Muri er overbelastning af personale og produktionsudstyr. Personale kan overbelastes ved hårdt fysisk eller mentalt belastende arbejde. Det kan være en håndværker, som overbelastes på grund af for lange arbejdsdage. En konsulent kan bliver belastet psykisk via urealistiske salgsmål, som stresser personen i stedet for at motivere. Maskiner kan overbelastes, ved at udføre arbejde, som de ikke er beregnet til. Eksempelvis køretøjer, som transporterer for mange passagerer. 

Et æsel som bliver tiltet på grund af overlast
Overbelastet æsel og vogn (kilde).

Konceptet går ud på, at selvom man fjerner Muda, så vil Mura og Muri alligevel resultere i mere Muda. Det er derfor vigtigt først at arbejde med Mura, derefter Muri og til sidst fjerne Muda. I mange tilfælde vil Muda være minimeret via arbejdet med Mura og Muri.

Mange nævner de tre udtryk i rækkefølgen Muda Mura Muri, men hvis det skal prioriteres efter vigtighed, bør det være Mura Muri Muda.


Kilde.